av | juli 2, 2006  

Helsekort innen EU/EØS-området.

Sommeren 2004 ble det beryktede E111-skjemaet for fri helsehjelp innen EU/EØS byttet ut med et plastkort i betalingskortformat. Under sees fremsiden på kortet, der navnet og info er tildekt.


Helsekortet ble øyeblikkelig et av EU/EØS samarbeidets mest vellykkede prosjekt. Innen kort tid hadde 30 mill. fått tak i kortet. I løpet av 2006 forventer man at over 100 mill. europeere besitter helsekortet.

Under sees baksiden på innehaverens eget språk, infoen som er tildekt på forsiden forteller alt et sykehus, ambulanse, eller en lege må vite om pasienten/innehaveren.


Innehaveren av et helsekort har etter loven rett på samme syke/helsebehandling som landets borgere har i det landet man søker hjelp. Ønsker man behandling utover dette, må man gjør som før, altså tegne en privat forsikring. Innehaveren av kortet må selvfølgelig være medlem i den norske folketrygden som før med E111 skjemaet.

Personlig mener jeg at for den menige mann, er dette det viktigste som har skjedd i forbindelse med å være EØS medlem for en nordmann. Med helsekortet trygt forvart på seg kan en hver nordmann minst føle den samme trygghet for liv og helse under reiser innen EØS området, som man ellers har hjemme i Norge.

Helsekortet kan bestilles over internet gjennom trydeetaten….For nordmenn i Spania er dette et langt skritt i mot å gjøre livet tryggere og enklere å leve der nede. Man slipper å gå rundt å være nervøs for hvor i helvete er dette forbaskede E111 skjemaet….eller om man i det hele tatt husket å få med seg ned til Spania et slikt ark..

Men så kommer spørsmålet:

No er altså "løypen" gått opp, og et helsekort er et faktum for EØS/EU-land..og Norge er med, selv om de som alltid ikke var først i løypen.

Nå må målet være å få slike kort også i andre land der det oppholder seg mange nordmenn på ferie, over lengre tid, og som er medlemmer i folketrygden.

Vi som er her ute i den store verden betaler faktisk en ekstra sykeandel til folketrygden. Altså vi betaler mere for å være medlem i folketrygden, enn nordmenn som får helsekortet for helsehjelp innen EØS-området. Men selv om vi betaler mere, er rettighetene vi får tilbake langt mindre. Noe som er en skam, og som jeg MENER norske politikkere umulig er klar over.

Blir f.eks jeg syk her i Thailand, må jeg ha forberedt mange mennesker på forhånd. Nettopp det kan være forskjellen på liv eller død. Pårørende/kjentfolk må vite at jeg er medlem av den norske folketrygden. De samme menneskene må også vite at jeg er tilleggsforsikret i den norske folketrygden. De samme menneskene må også vite hvordan de kan kontakte offisielle norske myndigheter for å ordne det formelle ved en eventuell opperasjon. For at dette er mulig må andre mennesker enn meg ha tilgang til deler av mine personlige data.

Så hva kan skje, slik ordningen er no, om man nesten ikke øyeblikkelig når tak i de riktige norske offisielle instansene RASKT ?  Jo man kan risikere å dø, selv om man er forsikret, og selv om man har gjort alt som står i et menneskes makt for at det ikke skal skje.

Hadde f. eks vi her i Thailand kunnet bevise gjennom et "helsekort" som vi bærer på oss, ustedt av den norske folketrygden, at regningen vil bli betalt. Vet jeg at liv ville ha vert spart, og at mange lidelser ville vert unngått. I tillegg ville ha følt en viktig trygghet, som også har med helse og løivskvalitet å gjøre.

Ansvarlige norske myndigheter viser liten forståelse for problemet, enda nordmenn som oppholder seg i utlandet sannsynligvis sparer folketrygden for et tall med 9 nuller bak..og betaler tilleggsavgift for å få færre og ofte mangelfulle rettigheter.

Sivert Sæterbø, Rayong Thailand

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00